Kis Zoltán - alapító, vendéglátóipari tanácsadó


A Vendéglátás Menedzsment Kft ügyvezetője, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia-, valamint a Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesületének tagja. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Turizmus és Vendéglátás Ágazati Készségtanácsának szakértő tagja, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója, mesterszakács, közgazdász emberi-erőforrások, valamint közgazdász turizmus-vendéglátás szakon, örökös önfejlesztőként jelenleg a  BGE közgazdász mester tanári képzésének végzős hallgatója, 2020 júniusi várható befejezéssel.


1992 óta dolgozom a vendéglátás különböző területein, így mostanra 28 éves szakmai és 11 éves oktatási tapasztalattal rendelkezem. Pályafutásom alatt a vendéglátás majd' minden szegmensében dolgoztam, Magyarországon túl Németországban, Ausztriában, Skóciában illetve Angliában és Hollandiában egyaránt.

Tanulmányaimat a Kodolányi János Főiskolán folytattam, ahol először turizmus-vendéglátás alapszakon, majd később emberi erőforrások alapképzési szakon szereztem közgazdász diplomát. Jelenleg a BGE közgazdász tanári mesterképzésén tanulok, 2020 júniusi várható befejezéssel.
Oktatói tevékenységemet a Chefparade Főzőiskolában kezdtem, ahol számos tematikus kurzust vezettem műkedvelőknek. 2009-2017-ig ételkészítési ismereteket és vendéglátóipari gazdálkodást tanítottam a Szinergia Taverna Szakiskolában. Tanácsadói tevékenységem mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem vendéglátóipari karán óraadó tanárként is munkálkodom. Korábban, másfél éven át az egyetem éttermének ügyvezetőjeként is tevékenykedtem.
Oktatói ismereteimet az elmúlt évek alatt a londoni Westminster Kingsway College-ban, illetve a holland Deltion College-ban bővítettem, illetve számos szakmai és pedagógiai módszertani továbbképzésen is volt alkalmam részt venni.
Rendszeresen dolgozom a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértőjeként, ahol korábban szakács mesteri címet szereztem.

2015-ben Jonnie Boer, 3 Michelin csillagos éttermében tanultam tovább a vendéglátó szakma rejtelmeit, majd egy évvel később a norvég világbajnok Bocuse d'Or válogatott hivatalos segítőjeként tevékenykedtem magyarországi felkészülésük alkalmával.

Egyéb teendőim mellett az EuroSkills 2018 Budapest szakmák versenyén, a szakács szakmacsoport műhelyvezetői (workshop manager) feladatit láttam el, ahol munkámmal 24 ország szakértőjének elismerését sikerült kivívnom. A 2019-es évben a Worldskills 2019 Kazan világverseny kapcsán a vendéglátós szakmacsoport koordinátoraként segítem a szakács szakmacsoport előválogatóinak megszervezését és lebonyolítását,  valamint szakértőként támogatom a nyertes versenyző oroszországi szereplését!

Beszélt idegen nyelvem az angol, de konyhanyelven a némettel is elboldogulok.
Szenvedélyem a vendéglátás, küldetésem pedig a szakma és a szakmai oktatás felemelkedésének támogatása, a magam szerény eszközeivel.


Tanulmányok;

2018-2020: Budapesti Gazdasági Egyetem – közgazdász tanári mesterképzési szak – hallgató (MA);

2016-2018: Kodolányi János Főiskola – közgazdász emberi-erőforrások alapképzési szakon (BA);

2006-2010: Kodolányi János Főiskola – közgazdász turizmus-vendéglátás szakon (BA);

2003-2005: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Középiskola – érettségi;

1992-1995: Rózsa Ferenc Vendéglátóipari Szakmunkásképző és Szakközép Iskola – szakács végzettség;

További képzések, tréningek és képesítések;

2010-2010: Szinergia Szakképző Iskola – Készségfejlesztő tanárfelkészítő program -Szakmai, módszertani, pedagógiai továbbképzés;

2010-2010: Egyesült Királyság, London, Westminster Kingsway College – vendéglátó szaknyelvi továbbképzés (NSZFI TÁMOP 2.2.1-08/1-2008- 002);

2013-2013: Szinergia Szakképző Iskola - A szakképzés innovatív pedagógiai módszerei I. Kooperatív pedagógiai módszerek képzés (PL-7724);

2014-2014: Bolygó Hollandi borismereti képzés (PA-5041);

2015-2015: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - szakács mesterlevél (NSZFI TÁMOP 2.3.4.B-13/1-2013-0001 „Dolgozva tanulj!” programja);

2017-2017: Szabó Péter – Profi előadó képző tréning;

2019-2019: Weiser István marketignstratéga Könyvírás Mastermind Csoport könyvírói képzés;

Szakmai tevékenységek;

1995-2009: Vendéglátóipari szakmai tevékenységek Magyarországon és külföldön (Németország, Ausztria, Skócia);

2009-2017: Szinergia Taverna Vendéglátóipari szakiskola – vendéglátó gazdálkodás, szakmai számítások, ételkészítés elmélet és gyakorlat (magyar és angol nyelven) - oktató;

2014-…: Vendéglátás Menedzsment Kft. alapító, tanácsadó;

2018-…: Budapesti Gazdasági Egyetem – angol nyelvű tankonyhai képzések - óraadó;

2018-…: Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Tanszéke - Szakmai Tanácsadó Testületi tag;

2019-…: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Turizmus és Vendéglátás Ágazati
Készségtanács – külsős szakértő tag;

2018-2019: BGE Alma Mater Tanétterem Kft – ügyvezető;

További tapasztalatok;

2006-2014: Chefparade Főzőiskola, oktató

2013-2013: Franciaország, Lyon, Bocuse d’Or – incentív szakmai tanulmányút;

2015-2015: Hollandia, Zwolle; Deltion College – Erasmus szakmai tanulmányút;

2015-2015: Hollandia, Zwolle, DeLibije – szakmai továbbképzés;

2016-2016: Bocuse d’Or Budapest 2016 – Norvég versenyzői csapat magyarországi felkészülését segítő szakmai koordinátor;

2017-2017: Worldskills Abu Dhabi 2017 Magyar Nemzeti Válogató verseny zsűritag – BGE és BVHSZC elismerés;

2018-2019: MKIK - Euroskills Budapest 2019 – szakács szakma műhelyvezetője, Worldskills Europe elismerés;

2019-2020: MKIK - Worldskills Kazan 2020 – vendéglátó szakmák koordinátora, szakács felkészítő – Worldskills Organisation elismerés;

2019, Lengyelország, Poznan – lengyel nemzeti döntő zsűritag – Worldskills Poland elismerés;

Szakmai tagságok;

2016-…: Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete – rendes tag;

2017-…: Pannon Gasztronómiai Akadémia – rendes tag;

2018-…: Magyar Vendéglátók Ipartestülete – alelnök;

Publikációk;

2016-2016: BKIK – Fogadós szakképesítés (34_811_06) szakmai és vizsgakövetelményeinek kidolgozása;

2019-2019: Kis, Z. 2019. Haszonkulcs – Étteremvezetők Gyakorlati Kézikönyve (www.haszonkulcs.hu), Halásztelek: Vendéglátás Menedzsment Kft. ISBN 978-615-00-5513-8;